Vikingernes mad og drikke

"Da tog Mor mønstret dug, skinnende af hør, skjulte bordet, tog så derpaa tynde brød, skinnende af hvede og skjulte dugen.
Frem satte hun fyldte skaale sølvomsvundne, satte saa frem flæsk og kødmad og fugle stegte, vin var i kanden, vægtige sølvkrus, de drak og talte, til dagen hælded."

Uddrag af Rigs Vandring  oversat  af Martin Larsen: Guder, Helte og Godtfolk. Rosinante. 1991, S.45-58

 

 
3.jpg

kursus 1: Korn, Brød og Grød

På dette kursus dykker vi ned i de forskellige danske kornsorters kulturhistorie og betydning for både hverdagskost og festmad i den danske landbokultur. Lær at bage et ægte vikinge-rugbrød på øl og vildgær, prøv kræfter med forskellige typer af grød, både de søde og de salte, eller få indsigt i kornsorternes betydning for udviklingen af gærede, alkoholiske drikke.  

 
vikingemad.jpg

kursus 2: Konservering, det sure, det salte, det søde

At kunne få gårdens råvarer til at holde sig vinteren over var en af husfruens vigtigste opgaver. På dette kursus arbejder vi med de mange konserveringsmetoder, som blev benyttet i vikingetiden. Vi vallesylter grøntsager, salter fisk, røger og speger pølser og flæsk, honningsylter frugt og bær samt tørrer kød.

 

 
IMG_9546.JPG

kursus 3: Festmad

Om høsten havde Narfe med slagtning at gøre. Engang da Kormak nu kom til tunge, så han stengeerde i kogehuset; Narfe stod ved kedelen, og da kogningen var endt, tog han en pølse op, svingede den forbi næsen på Kormak og kvad i det samme: Hvordan tror du kedlens orm. Kormak! Vil dig smag? Han svarede: søde Flomme Øgmunds søn saare vil behage.

På dette kursus kan du lære at lave kedelorme fra bunden og tilberede en steg indpakket i ler, samt alt det der hører til en god festmiddag.