viking3.jpg

surdej

Du kan bruge meget i din surdej

I vikingetiden - har man brugt mest af det grove mel, såsom rugmel og byg. Heri har de sikkert honning, og hvad de har fundet af vilde planter, brug f.eks. brændenælder.

Vildgær - Gå en tur med din flydende dej i sommervejret (den skal luftes)

Surdejen kan røres sammen i løbet af en hel uge, eller aftenen før. Jo længere dejen har stået jo mere vildgær har den kunne samle. Tilføj mel og ælt dejen, stil den dernæst til hævning et lunt sted 3-4 timer. Brød med surdej bages i en brændefyret lerovn. Når lerovnen har været fyret godt op, fejes gløder og aske til side. Der opgives ikke faste bagetider, da lerovnen kan variere meget i størrelse, tykkelse og tæthed. Når brødene har en gyldenbrun overflade og lyder hule når man banker under dem, er de færdigbagte. 

 

PØLSER STOPPET MED FINGRENE  MIA-LOUISE HUSFRUE PÅ RIBE VIKINGECENTER

PØLSER STOPPET MED FINGRENE

MIA-LOUISE HUSFRUE PÅ RIBE VIKINGECENTER

pølser eller kedelorme

Kormaks saga

Om høsten havde Narfe med slagtning at gøre. Engang da Kormak nu kom til tunge, så han stengeerde i kogehuset; Narfe stod ved kedelen, og da kogningen var endt, tog han en pølse op, svingede den forbi næsen på Kormak og kvad i det samme: Hvordan tror du kedlens orm. Kormak! Vil dig smag?

Han svarede: søde Flomme Øgmunds søn saare vil behage.

Kedelorme kan laves med en masse forskelligt fyld, det er såmænd kun fantasien der sætter grænser.      

En opskrift kunne f.eks. lyde:
200gr. svin    
200gr. okse        
Timian                  
3 porrer                
evt. lidt kål                      
Væske - vand og gerne mørk øl

Det hele hakkes og mikset godt sammen til en lind dej. Derefter skal pølserne stoppes, det kan enten gøres med fingrene eller med et pølsestoppe horn. Hvis du får luft bobler, skal disse prikkes hul på med en nål. Hæng pølserne til tørre 1-2 timer. Pølserne kan både ryges og koges. Ved kogning skal du efterhånden som pølserne flyder ovenpå, prikke hul i luftboblerne. De kan spises som kogte, eller derefter steges på panden i en smule honning. VELBEKOM´

MJØDMARINEREDE FRUGT OG BÆR MED FLØDE OG NØDDER  PERNILLE HUSFRUE PÅ RIBE VIKINGECENTER

MJØDMARINEREDE FRUGT OG BÆR MED FLØDE OG NØDDER

PERNILLE HUSFRUE PÅ RIBE VIKINGECENTER

INTERESSERET I FLERE OPSKRIFTER... SÅ KONTAKT OS HER

DESSERT MED MJØD

Lidt til den søde tand? Vikingerne spiste da også søde sager. Her er det mjødmarinerede bær og frugt.

Opskrift:

Et godt skvæt med mjød

Bær (afhængig af årstid) - brombær, hindbær, havtorn, hyldebær 

Frugt (afhængig af årstid) - æbler, pærer

Fløde

Hasselnødder

Bær og frugt ligges i skål og tilsættes mjød. Jo længere tid det står, jo bedre. Fløden piskes til skum. Server desserter med en klat flødeskum og hakkede mandler. HUSK ikke at spise for meget hvis du skal styre skibet hjem:-)