foredrag

At forske i vikingetidens madvaner, kan være meget vanskeligt. For hvad spiste de egentlig i vikingetiden? Hvor almindeligt var salt, brugte de kanel og hvad er den mest anvendte metode til konservering? Drak man rent vand? Spiste man mange grøntsager, eller var det ligesom de store film om vikingerne, at de kun levede af kød og mjød?

I de skriftlige kilder kan man b.la. se i sagaen - Rigs vandring en fortæller om trællens mad:

”Bar Edda

mad på bordet

rigeligt med avner

en skål med suppe

sattes på bordet”

...og om maden hos høvdingen:

”Da tog moder

en mønstret dug

af bleget hør

og bredte den på bordet.

Hun tog den hvide

og skære hvedekage

og satte finbrødet

frem på dugen.

Sølvtøjet bar hun frem

og fulde skåle.

Flæsk fristede

og stegte fugle;

Vin var i kanden,

kostelige bægre.

Dér drak de i selskab

til solen gik i bjerget”

I dette foredrag om Vikingetidens mad, vil vi forsøge at besvare de mange spørgsmål om madvaner i vikingetiden. Vi vil inddrage skriftlige og arkæologiske kilder samt vores egne forsøg med Vikingetidens mad.

Vi vil medbringe smagsprøver, og foredraget kan forbindes med vores kurser i Vikingetiden. SE HER.

Varighed: 1 - 2 timer afhængig af specifikke ønsker. 

Pris: kontakt os for nærmere information ang. arrangementet. TRYK HER.